VUS UK na koncertním turné po Říši středu …

Vysokoškolský umělecký soubor UK se vrátil z koncertního turné po Číně

  China1

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy se 28. října 2011 vrátil ze čtrnáctidenního koncertního turné po Číně a přidal tak další střípek do bohaté mozaiky svých zahraničních zájezdů. 32 zpěváků spolu se sbormistrem Jakubem Zichou a klavíristou Janem Linhartem se představilo na 9 koncertech v Šanghaji a Pekingu a jejich vystoupení se všude setkala s mimořádným ohlasem.

 U zrodu zájezdu, který se připravoval bezmála čtyři roky, stála nabídka k vystoupení na 13. ročníku prestižního Mezinárodního festivalu umění v Šanghaji (China Shanghai International Arts Festival). Účast na tomto festivalu byla kostrou šanghajské části turné a sbor zde mimo jiné vystoupil na slavnostním zahajovacím ceremoniálu, na kterém se představilo na 15 souborů jak z Číny, tak z Evropy či Afriky. VUS UK v Šanghaji také navázal spolupráci se sborem Shanghai Voices International Choir, který působí při mezinárodní škole Shanghai Community International School. V Pekingu sbor vystoupil na společném koncertě s Beijing International Orchestra a své turné po Říši středu zakončil prestižním vystoupením během státní recepce pořádané Velvyslanectvím České republiky v Číně u příležitosti státního svátku ČR.

China1

 Na všech vystoupeních byla těžištěm programu pražských vysokoškoláků česká hudba. Zastoupeni byli nejen Smetana a Dvořák, ale také Foerster, Novák či Eben, podstatnou část samozřejmě tvořily lidové písně z Čech i z Moravy. Vzhledem ke specifickému čínskému publiku byl program doplněn operními a populárními sbory (Verdi, Orff). Jako pozornost hostitelům VUS nastudoval také dvě čínské lidové písně, které se na všech vystoupeních setkaly s neuvěřitelným ohlasem, a nezřídka se stávalo, že se ke sboru svým zpěvem spontánně přidalo i publikum. Na pekingských koncertech zazněla část programu s doprovodem cimbálu – ačkoli je tento nástroj tradičně spojován se středoevropskou folklórní hudbou, má svůj historický původ v Persii, Malé Asii a právě v Číně, a proto zazněl kromě moravských lidovek také v písních čínských.

I přes náročný koncertní program zbyl zpěvákům VUS UK také čas na poznávání čínských reálií. Navštívili např. šanghajskou supermoderní čtvrť Pudong, Zakázané město a Letní palác v Pekingu či proslulé tradiční zahrady v Suzhou, zdolali Velkou čínskou zeď či se plavili po kanálech starobylého vodního města Tongli. V nespočtu čínských restaurací se seznámili s tradiční čínskou kuchyní, zvládli nástrahy jedení hůlkami a mohli tak ochutnat např. vyhlášenou pekingskou kachnu. Pro mnohé byla velkým zážitkem také jízda rychlovlakem ze Suzhou do Pekingu, který dosahoval rychlosti přes 300 km v hodině.

China2

Publikováno: Pondělí, 31. 10. 2011, 14:10
Zařazeno v kategorii: Nezařazené
Komentáře k tomuto příspěvku můžete sledovat pomocí kanálu RSS 2.0. K příspěvku momentálně nemůžete psát komentáře. Ping není povolen.

Příspěvek „VUS UK na koncertním turné po Říši středu …“
Jeden komentář
Komentáře jsou řazeny od nejstaršího k nejnovějšímu.

  1. vus píše:

    Posílám odkaz na fotogalerii:

    http://www.cihakpetr.com/gallery/china/vuschina.htm

    Hynek